fbpx
Illustration av skydd för nätbedrägerier och id-kapning, dator med hänglås

Nätbedrägerier och id-kapning blir allt mer vanligt

Nätbedrägerier och ID-kapning skapar stora problem. Det blir allt mer vanligt och tillvägagångssätten är ofta sofistikerade. Det gäller att vara vaksam och gärna lite misstänksam på nätsidor, mail, sms osv. Men det finns ett relativt enkelt sätt att skydda sig bättre. Det handlar om lösenorden du använder för att logga in på olika sidor. Läs mer i artikeln nedan.

Tänk på det här när du väljer lösenord

Använd en lösenordshanterare

Ett sådant verktyg ger dig komplexa unika lösenord till alla inloggningar. Du behöver med andra ord bara komma ihåg ett enda lösenord som går till lösenordshanteraren. Resten sköter programmet. Är du intresserad en lösordshanterare hjälper vi dig gärna. Det är bara att höra av dig till vår IT-support. Det gör du enklast genom att trycka på knappen nedan.

Slå på tvåfaktorsautentisering

Om du inte vill slå på tvåfaktorsautentsiering på alla dina konton, så bör du åtminstone slå på det på ditt primära mailkonto. Detta är ofta det viktigaste kontot, eftersom det kan användas för att återställa lösenord till andra tjänster som är kopplade till mailadressen. 

Följ inte standardmodellen på lösenord

Många väljer slentrianmässigt att börja lösenordet med stor bokstav och avsluta med siffror. Har man något specialtecken så är det ofta sist. Detta är ett välkänt fenomen, vilket gör lösenord uppbyggda på detta sätt lättare att gissa än om siffror och versaler varit placerade på andra ställen.

Använd långa lösenord

Ett bra sätt att göra långa lösenord utan att de blir för svåra att komma ihåg är att bygga dem i form av en mening eller fyra slumpmässiga ord. ”1ganskaLångtLösen” beräknas till exempel ta miljarder gånger universums livslängd att knäcka även om man använder betydligt mer kapacitet än någon enskild har tillgång till idag.

Frågor kring lösenordshanterare?

Har du frågor kring en lösenordshanterare är det bara att höra av dig till vår IT-support. Vi hjälper dig gärna att komma igång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen

Boka en fri konsultation

Hej, jag vill gärna att ni kontaktar mig.