fbpx

Enkla knep för att avlasta axlar och nacke

Lisa är van vid att behandla arbetsrelaterade skador. Ofta handlar det om belastning på nacke, axlar och armar för oss som sitter många timmar vid datorn. Men det finns enkla knep som gör att din kropp håller bättre och längre. Här får vi ta del av några av dem.

Lisa du är en uppskattad kund och leverantör till oss, berätta gärna lite om dig själv och ditt företag.

-Jag heter Lisa Nykvist, är legitimerad naprapat och driver naprapatkliniken Nykvist Naprapati. Jag har en bakgrund inom elitidrott och brinner lite extra för att hjälpa personer må bättre genom att skapa en helhetssyn på deras hälsa. På kliniken tar jag dagligen hand om personer som har olika typer av smärtproblematik. Jag hjälper till med problemlösning, smärtlindrande behandling och en åtgärdsplan för att mina kunder ska bli bra på lång sikt. Jag jobbar även som lärare på Naprapathögskolan där jag får nöjet att undervisa och coacha studenter in i naprapatyrket.

Många av oss har arbetat mycket hemifrån under pandemin. Har du märkt några effekter av det?

-Ja, många är mer inaktiva. Varadagsrörelsen till och från jobbet eller gå till kollegan har försvunnit. De som förlitat sig på vardagsrörelsen har blivit mer stillasittande. Fler har fått kontorsrelaterade besvär i rygg och nacke för att de suttit mer still. Fler har ont och nu och jag pratar ofta om att de måste ta igen den där promenaden till och från jobbet på något annat sätt. Det är väldigt viktigt för både kroppen och huvudet att man bryter av stillasittandet. De redan aktiva har i stället hållit i sin träning eller till och med tränat mer för de vunnit mer tid när de inte behövt pendla till och från jobbet.

Finns det några ergonomiska riktlinjer vid skrivbordet/köksbordet som kan förebygga att vi inte får problem och ont. Något som du kan dela med dig av och som skulle göra skillnad.

-Jag brukar säga att den bästa arbetspositionen är den där du inte sitter i. Bryt av din position och variera dig. Det kan vara att byta från matbordet till ett skrivbord eller sätt dig en stund i en fåtölj osv. Flytta med dig datorn så att du sitter eller står olika. Höj och sänkbart skrivbord är självklart bra då du kan växla mellan att sitta och stå. Håll dig centrerad innanför kroppen. Musen ska ligga så att din överarm ligger längs med bålen. Dataskärmens höjd ska vara i ögonhöjd så at du tittar rakt fram, inte ner eller upp då det frestar på nacken. Har du två skärmar, tänk på placering av huvudskärm så att den är rakt framför dig. Eller använd båda skärmar lika mycket. Höj gärna stolen lite för att öppna upp höften hellre det än att den har en för låg position vilket för att du vinklar bäckenbenet fel. Rör på dig, gärna en 1ggr/h. Det räcker med 2-3 min. Då syresätter du både muskler och hjärnan. På så vis håller du uppe koncentrationen och förhindrar stelhet och smärta i kroppen. Ditt välmående blir bättre blir helt enkelt. Gör du dina pausrörelser kommer du märka stor skillnad om ett litet tag.

Lisas topp 3 – övningar för nacke och axlar

Ha höften rakt ovanför knäna och fokusera på att sträcka ut armarna rakt fram med lillfingersidan mot stolsdynan. Sjunk sedan bakåt med höften mot vaderna och bröstet mot golvet utan att svanka. Försök att slappna av i stretchen och sjunk någon centimeter längre ner med bröstet mot golvet i varje utandning. Håll i 30-60sek.

Fäst gummibandet i maghöjd och stå en bit från fästet så det är lite motstånd i gummibandet. Sänk axlarna, brösta upp dig och hitta en anspänning i magen. Dra sedan armbågarna bakåt, nära kroppen och känn att du använder ryggmusklerna för att ta dig dit. 2x10repetitioner

Sänk axlarna, brösta upp dig och hitta en anspänning i magen. Ta tag i gummibandet med handflatan mot taket och armarna sträckta rakt ut från kroppen i axelhöjd. Dra sedan armarna rakt åt sidan och kännas du använder skulderblad och rygg för att ta dig dit. 2x10repetitioner.

Rulla till toppen

Boka en fri konsultation

small_c_popup - 00 – Redigerad

Hej, jag vill gärna att ni kontaktar mig.