fbpx
illustration av IT-attack, ransomware. bilden visar anonymous

Ransomware - ett hot för företagare

Ransomware har blivit ett allvarligt hot mot företagare. För inte allt för länge sedan blev Coop utsatta för ett ransomwere-intrång och nu i november stod Media Markt på tur. Under första veckan i november blev Mediamarkt centralt utsatt för en omfattande ransomware-attack som har slagit ut stora delar av elektronikjättens system. Enligt uppgifter stod den utpekade hackergruppen Revil bakom attacken och krävde initialt 600 miljoner kronor i lösensumma för att låsa upp krypteringen. Vi har inga indikationer på att attacken har lyckats sprida sig till Sverige.

Snabbfakta om ransomware

Vad är ransomwere egentligen?

Ransomware, är ett så kallat gisslan­program eller utpressnings­trojan vilket är en form av skadlig kod som krypterar och låser dina filer och dator. Syftet är att begära en lösen­summa för att få dessa tillbaka. Det finns inget vattentätt sätt att skydda sig men ett bra antivirusprogram som IT-tjänst kommer man långt med.

Hur blir datorn smittad av ransomware?

Du kan råka ut för ransomware på olika sätt. Kanske genom att öppna en skadlig e‑postbilaga eller genom att besöka en smittad eller skadlig webbplats. Det kan även ske genom att klicka på en smittad annons eller via oskyddade Wi‑Fi-nätverk. Du kanske inte ens inser att du infekteras — tills dina filer är låsta. Var lite skeptisk och syna länkar, webbadresser mm. innan du klickar på något.

Går det att ta bort ransomware?

Det kan vara riktigt knepigt, ibland omöjligt. Därför är det viktigt att ha ett pålitligt anti­virus­program så att du inte blir infekterad. Du kan också vara förberedd genom att regel­bundet ta säkerhets­kopior så att du kan du åter­ställa dina filer om skadan sker.

illustration över antivirusprogram som IT-tjänst vid inloggning via mobil
illustration över antivirusprogram som IT-tjänst vid inloggning via dator

5 tips och IT-tjänster för att skydda dig mot ransomware

  • Ha alltid ett effektivt anti­virus­program installerat på alla dina enheter. Vi rekommenderar Heimdal Security som är ett tillförlitligt program som vi själva använder oss av.
  • Ta regelbundna säkerhets­kopior av dina viktiga filer och förvara dem offline så att de inte kan bli infekterade.
  • Håll program­varor, appar och operativ­system uppdaterade. Aktivera automatiska uppdateringar så att du alltid har den senaste versionen.
  • Var skeptisk mot länkar och bifogade filer i e‑post­meddelanden. Skriv in länkarna i webb­läsaren  istället för att klicka på dem.
  • Var extra försiktig mot bilagor som ber dig aktivera eller tillåta något — till exempel makron, redigering eller innehåll etc.
  • Inaktivera vanliga plug-ins. Även insticks­program, för webb­läsaren som Flash Player och Silver­light när du inte använder dem. Detta gör du via din webb­läsare under plugin-inställningarna.
  • Bland våra IT-tjänster hittar du bra skydd för dig som är företagare.

Klicka på knappen för att få råd om ett passande antivirusprogram för ditt företag.

Rulla till toppen

Boka en fri konsultation

Hej, jag vill gärna att ni kontaktar mig.