fbpx
bild som illustrerar att bli lurad av bluff-sms eller bluffmejl vid paketleverans

Snart ökar bluff-sms och bluffmejl vid paketleveranser

Bluff-sms och bluffmejl vid paketleveranser är extra vanligt inför Black Friday & julhandeln. Det är alltså snart som nätbedrägerierna intensifieras. Men det finns knep som gör det svårare för bedragarna att lyckas lura just dig! Vi själva blir ideligen utsatta för bedrägeriförsök, främst privat men även i jobbet. Men vi har lärt oss att vara vaksamma och titta med kritiska ögon på det som dyker. På så vis har vi blivit lite mer svårlurade och kan avstyra försöken. Nedan finner du tips på vad du ska tänka på inför Black Friday julhandel på nätet. Du hittar även en rekommendation på en sida som har till uppgift att hela tiden uppdatera oss alla på hur bedrägerierna går till. 

Hur blir man lite mer svårlurad?

Det kan handla om att du får ett sms om en obetald tullavgift eller fraktavgift. Ofta blir du ombedd att ladda ner en fil, klicka på en länk eller logga in för att komma åt din försändelse. Gör inte det!

Tänk till ordentligt innan du gör något och fråga dig:

  1. Har du ens beställt något från leverantören?
  2.  Är du osäker på vilket paket sms:et eller mejlet syftar på kan du själv kontrollera dina köp på leverantörens hemsida alternativt ta kontakt med deras kundtjänst.
  3. Var alltid supernoga med att kontrollera avsändare och belopp innan du signerar med din e-legitimation. Avsändare syns tydligt innan du signerar.
  4. Ladda aldrig ner filer eller appar på uppmaning av någon annan.
logotyp svårlurads.se

Svårlurad - ett initiativ av Sveriges banker

Svarlurad.se är ett initiativ av Sveriges banker mot bedrägerier. Den sidan tycker vi sammanfattar problematiken på ett enkelt sätt och framför allt kan du få olika tips på hur du skyddar dig och dina nära.
Länk till svårlurad.se

IT-support

Vi brinner för småföretagande och är lite extra måna om just dig. Ingen fråga är vare sig för stor eller för liten för att dryftas med oss. Genom att klicka på knappen kan du mejla din fråga till oss. Vår IT-support kommer genast höra av sig så hjälper vi dig vidare.

Här kan du även läsa lite mer om vår IT-support.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen

Boka en fri konsultation

Hej, jag vill gärna att ni kontaktar mig.